English

Novosti


Naša uzgajivačnicaMužjaci
Ženke

Legla


Prethodna
Očekivana

Štenci


Na prodaju

Hrvatski ovčar


Standard
Galerija

Graničarski koli


Standard
Galerija

Rad i sport


Agility
Rad s ovcama
Spasioci

Pastirski
štapoviLinkovi


O nama


Sara
Alen

Kontakt2008NATJECANJE U RADU OVČARSKIH PASA
ZICKSEE, AUSTRIJA
02/04/2006

U nedjelju, 2. travnja 2006. godine, natjecao sam se na ovčarskom natjecanju održanom na ovčarskoj farmi g. Hannesa Lehnera u St. Andrä na Zickseeu, vrlo blizu austrijsko mađarske granice. S Puppy i Gael sam nastupio u 2. razredu, a s Myf u 1. razredu.
Sutkinja je bila gđa Frauke Spengler iz Njemačke.Puppy, Gael i MyfTjeranje kroz vrata

S Gael sam pobijedio, a s Puppy sam bio drugi.
Gael je dobila sve bodove za outrun i lift, a izgubila je 3 boda kod "dovođenja" i kod "tjeranja". Vrijeme je isteklo prije nego što smo Gael i ja uspjeli podijeliti ovce.
Puppy je takoder napravila vrlo lijep outrun i nije na njemu izgubila ni jedan bod. Kod "podizanja" stada izgubila je 2 boda, a isti broj bodova izgubila je i kod "dovođenja". Imali smo neke poteškoće kod prvih vrata pa smo kod "tjeranja" izgubili 12 bodova. Ni s Puppy nisam uspio odvojiti dvije ovce od stada. Ovce su bile kao zalijepljene zajedno i imao sam samo jednu priliku za "dijeljenje", no Puppy je bila malo prespora.Myf

U 1. razredu bile su dvije trke. Myf je bila vrlo dobra na svom prvom natjecanju u radu ovčarskih pasa i osvojila je drugo mjesto. U prvoj trci izgubila je samo 2 boda na outrunu i 2 prilikom "podizanja". Kod "dovođenja" Myf je malo pobrkala komande za lijevo i desno (ovog puta nisam bio ja kriv :-)), tako da su ovce prošle pored vrata (izgubili smo 16 bodova). No dobila je sve bodove za "tjeranje" i "stabiliziranje" (vježba u kojoj se stado mora zaustaviti i biti na mjestu 15 sekundi), a izgubila samo 2 kod utjerivanja u obor.
U drugoj trci outrun nije bio baš dobar, Myf se prerano zaustavila pa sam joj morao dati još dvije dodatne komande (izgubila je 4 boda). S obzirom na to, ni lift nije bio baš najbolji pa je, kao i na "dovođenju", izgubila 3 boda. "Tjeranje" i "stabiliziranje" su ponovno bili savršeni, ali je vrijeme isteklo prije nego što smo uspjeli ovce utjerati u obor.
Utjerivanje u obor s MyfMawlch Gael, Puppy, Gunn, Minn i Myf

Dan ranije, na istom mjestu održano je probno natjecanje, za vježbu, na kojem su i Puppy i Gael uspješno "podijelile" stado, a i općenito mi se činilo da su moji psi bolje radili (osim Myfičinog outruna koji je bio bolji u nedjelju) (rezultati).


2005[ Nazad na 'Rad i sport' ]